Snart dags för julstädning
 
Tiden går fort när man har roligt, sägs det. Och med tankepå det måste vi alla ha roligt eftersom tiden går så hiskeligt snabbt. Nyss var det midsommar, och hösten verkade aldrig bli riktigt av, och innan vi vet ordet av har julen kommit med stormsteg. Det är bara attt inse att det är så, att julen kommer vare sig vi är förberedda på det eller ej. Det är något med hösten som gör att vi alla blir tröttare.
 
Vi människor klarar mörkret dåligt
 
Kanske det har med mörkret att göra, att vi människor egentligen är skapta för ljus. Och när mörkret kommer är vi skapta till att bara gå in i ett litet ide och krypa fram först när solen har kommit tillbaka. Vi har ju artificiellt ljus, som hjälper någorlunda men inte helt och hållet. Vi klarar ju av att gå till jobbet, jobba en hel dag, men när vi kommer hem sedan är det inte många som orkar göra så mycket mer. 
 
Den tröttheten kan göra det svårt att åstadkomma så mycket mer än det man bara måste. Då kan det blir svårt att städa hemma, trots att man kanske måste det. Städa hemmet, sägs ju vara mycket viktigt. Ända sedan det sändes reportage efter reportage om "lort-Sverige" har det bankats in i oss vikten av ett rent hem. Sedan dess har det nästan blivit en dödssynd att ha ett smutsigt hem. För alla som inte råkar vara batterikaniner kan de glömma att orka städa. Det brukar inte vara nummer ett på måste-listan, om man säger så.
 
Man kan anlita städföretag för storstädningen hemma
 
Orkar man inte, kan man ändå räkna med att någon annan orkar. Det finns många städföretag att anlita för storstädning hemma. I Stockholm det 1000-tals städföretag som man kan anlita för sin storstädning i Stockholm.
Anlitar man ett av dem, får man den storstäding som man kanske behöver hemma. De städar i prinicip allt som finns i ens hem; torkar rent på köksskåp, köksluckor, spis, fläkt, fönsterbrädor, och eventuellt fönster. I badrum tar de bort all smuts i toalett och handfat, inredning, speglar och dusch, eller badkar. De torkar rent allt och dammsuger och moppar golv. 
 
Anlita ett städföretag med städgaranti
 
Det finns bra och så finns det mindre bra städföretag. Om man vill anlita ett seriöst städföretag är det bäst att anlita ett som ger garantier på allt som de städar. Skulle man bli missnöjd med något, kommer de tillbaka och städar om, tills man blir nöjd. Har de sådana garantier, vet man att de ser till att städa ordentligt. Ingen vill väl komma tillbaka och städa om allt. Då är de hellre noga med att städa när de ändå är på plats. Läs mer här om ett sådant.
Lätt att få hjälp med hemstädning i Uppsala
Städbranschen har vuxit enormt det senaste decenniet, framför allt i storstäderna. Uppsala är så klart inget undantag. Anledningarna är flera, men RUT-avdraget är en stor orsak till ett fler anser sig ha råd med hemstädning. Samtidigt jobbar människor i storstäder allt mer, de har långa restider till och från jobbet, plus att de vill har tid över till fritidsaktiviteter och nöjen.

En annan faktor är den sociala acceptansen. Att ta hjälp med hemstädningen har länge setts som snobberi, och något som de rikaste klasserna ägnar sig åt. Hederligt folk städar själva har det hetat. Men i takt med att vardagens krav har ökat, och priserna för städning har sjunkit, så har det blivit allt vanligare att även mindre bemedlade hushåll tagit hjälp med städningen. Kostnaden för hemstädning är värd tiden man får över till annat, tycker många.

RUT-avdraget gör tjänster i hemmet billigare

RUT står för rengöring, underhåll och tvätt. Från början var det främst städning och tvättning som ingick i de tjänster som beviljades bidrag, men RUT har utökats till att innefatta även barnpassning, flyttjänster, snöskottning och trädgårdsarbete. De flesta hushåll i Uppsala köper en RUT-tjänst åtminstone någon gång per år.

När man vill utnyttja RUT-avdraget vid hemstädning meddelar man städfirman detta, och de sköter sedan administrationen kring avdraget. Beloppet dras från din faktura och städfirman blir sedan kompenserad av staten. Det finns ett maxbelopp på hur mycket man får dra av på ett år. För närvarande ligger det på 25 000 kronor, och för pensionärer är det 50 000 kronor.

Varning för oseriösa städfirmor

Det finns många städfirmor i Uppsala, och det är lätt att få kontakt med firmor som kan erbjuda både det ena och det andra till väldigt låga priser. Men du bör inte hoppa på första bästa erbjudande, utan noggrant kontrollera firman du vill anlita. Anledningen är att eftersom det är en så snabbt växande bransch, så finns där bland alla duktiga städproffs även en del lycksökare som bara vill tjäna snabba pengar. Dessa företag anställer folk svart, de bryr sig sällan om att göra ett ordentligt jobb och försöker ofta få betalt i förskott så att de sedan kan strunta i jobbet. Dessutom opererar många städfirmor utan tillstånd, vilket är olagligt.

Se alltid till att du vänder dig till en städfirma där de anställda har kollektivavtal och får skäligt betalt. Se till att de har rätt tillstånd och att de kan styrka detta. Kolla också vad tidigare kunder har att säga om firman genom att gå in på exempelvis reco.se. Har en firma många negativa omdömen ska du så klart inte välja den. Du ska heller aldrig betala för en städning i förskott. Seriösa städfirmor fakturerar alltid efter avslutat arbete.

Är hemstädning säkert?

Följer du råden ovan kan du med lugnt sinne lämna över nycklarna till din bostad. Seriösa städfirmor värnar den personliga integriteten, och ofta är det en och samma städare som kommer varje vecka. Det skapar trygghet för dig som kund och det blir även lättare för städaren, som lär sig din lägenhet och hur den bäst ska rengöras. En bra städfirma har ansvarsgaranti, och om något av misstag skulle gå sönder så blir du ersatt.

En lösning för vardagen

I Uppsala lever många ett stressigt liv. Att ta hjälp med hemstädningen kan vara det som får vardagen att gå ihop och frigöra mer tid för familjen att umgås och hitta på saker tillsammans. Med för många krav blir vardagen lätt slitsam och grå, så man ska alltid se till att skapa luckor där man kan andas. Hemstädning kan vara en sådan lucka, och priset är oftast överkomligt för en barnfamilj i Uppsala. Här kan du läsa mer om hur du kan anlita och få hemstädning i Uppsala: http://www.hemstädninguppsala.se.