Är det så att du behöver någon som installerar VVS?
 
Behöver du en lösningsorienterad rörmokare? Har du rör hemma som hela tiden krånglar? Då är risken stor för att du har rör som eventuellt är sönder eller på väg att gå sönder. Då behöver du kontrollera hur status är på dina rör och att du behöver bestämma dig för vad du vill göra med dem utifrån det. 
 
Gör en rörkontroll
 
Du vet väl att du alltid kan anlita en rörmokare som kommer och undersöker rören? Då går de ner i rören med en kamera som filmar det som finns i rören. Då får du själv se hur det ser ut i dina rör. Ibland kan man se stora fettklumpar som täpper till rören. Andra gånger kan man se hela nystan av rötter som har tagit sig in i rören. I värsta fall ser man (ganska troligt) råttor som springer ut och in i rören.
 
Olika val med rör
  • Bestämmer du dig för att lägga in helt nya rör, finns det olika material på rör som du kan välja mellan; gjutjärn, koppar, eller kompositrör.
  • Vill du inte installera helt nya rör, kan du alltid låta göra en relining. Då förstärker du de rör som redan finns. Man för in plaströr i de begintliga rören, eller sprutar in plast i de gamla rören. Sedan härdas de och håller i kanske 20 år till.
  • Om inte din rör är så slitna, utan hela, men att det råkar finnas en del som stoppar uop flödet i dem, då kan du anlita en rörmokare som kommer och spolar rören med hett vatten. På så sätt får du fräschare rör än förut.
 Så kan du göra med dina rör
  1. Se till att du inte häller ner fett i rören. Istälelt för att bara skölja tallrikar och kastruller – och särskilt stekpannan – kan du torka av dem med lite hushållspapper innan du lägger dem i diskmaskin. Det är skonsamt mot diskmaskinen också, som snabbt korkar igen av allt fett.
  2. Inget annat än fekalier (bajs och kiss) och toalettpapper ska ner i toastolen. Många tror helt felaktigt att man kan spola ner både det ena och det andra. Det är klart att det går rent praktiskt, de försvinner i alla fall, men dyker upp i våra vattendrag. Det är därför vi inte ska slänga saker i toastolen.
  3. Spola hett vatten i dina rör regelbundet – helst en liter upphettat vatten om dagen. Detta strider ju mot det egna samvetet, att spara på dricksvatten.
Läs mer om rörmokare i Stockholm på: http://www.rörex.se.