Är det så att du behöver någon som installerar VVS?
 
Behöver du en lösningsorienterad rörmokare? Har du rör hemma som hela tiden krånglar? Då är risken stor för att du har rör som eventuellt är sönder eller på väg att gå sönder. Då behöver du kontrollera hur status är på dina rör och att du behöver bestämma dig för vad du vill göra med dem utifrån det. 
 
Gör en rörkontroll
 
Du vet väl att du alltid kan anlita en rörmokare som kommer och undersöker rören? Då går de ner i rören med en kamera som filmar det som finns i rören. Då får du själv se hur det ser ut i dina rör. Ibland kan man se stora fettklumpar som täpper till rören. Andra gånger kan man se hela nystan av rötter som har tagit sig in i rören. I värsta fall ser man (ganska troligt) råttor som springer ut och in i rören.
 
Olika val med rör
  • Bestämmer du dig för att lägga in helt nya rör, finns det olika material på rör som du kan välja mellan; gjutjärn, koppar, eller kompositrör.
  • Vill du inte installera helt nya rör, kan du alltid låta göra en relining. Då förstärker du de rör som redan finns. Man för in plaströr i de begintliga rören, eller sprutar in plast i de gamla rören. Sedan härdas de och håller i kanske 20 år till.
  • Om inte din rör är så slitna, utan hela, men att det råkar finnas en del som stoppar uop flödet i dem, då kan du anlita en rörmokare som kommer och spolar rören med hett vatten. På så sätt får du fräschare rör än förut.
 Så kan du göra med dina rör
  1. Se till att du inte häller ner fett i rören. Istälelt för att bara skölja tallrikar och kastruller – och särskilt stekpannan – kan du torka av dem med lite hushållspapper innan du lägger dem i diskmaskin. Det är skonsamt mot diskmaskinen också, som snabbt korkar igen av allt fett.
  2. Inget annat än fekalier (bajs och kiss) och toalettpapper ska ner i toastolen. Många tror helt felaktigt att man kan spola ner både det ena och det andra. Det är klart att det går rent praktiskt, de försvinner i alla fall, men dyker upp i våra vattendrag. Det är därför vi inte ska slänga saker i toastolen.
  3. Spola hett vatten i dina rör regelbundet – helst en liter upphettat vatten om dagen. Detta strider ju mot det egna samvetet, att spara på dricksvatten.
Läs mer om rörmokare i Stockholm på: http://www.rörex.se.
Så är det att arbeta med städning – information för nyföretagare
Funderar du på att starta ett företag inom den så kallade Rut-branschen? Då kanske du vill starta med endast dig som anställd i ett eget bolag? Har du mer än 50.000 kronor som du kan satsa i ditt eget bolag, har du möjlighet att anställa dig själv. Det krävs för att ditt företag ska anses som en egen juridisk person. Skatteverket vill veta att företaget kan betala de fakturorna som kan ställas till företaget utan att gå under. Om inte, blir du din egen företagare och har då ekonomi, tillsammans med företaget. Du betalar skatt endast på vinsten som genereras efter att alla utgifter är betalda.
 
Att ta på sig uppdrag inom städning
 
Som med de flesta företag gäller det att få kunder. Man måste annonsera, så att kunderna får veta att ditt företag finns och så att de vill anlita dig. Antingen kan man annonsera på nätet, eller både annonsera på nätet och se till att synas bland alla andra sajter där kunderna letar efter en hemstädning. Man kan ju även annonsera på bussar, tunnelbana och tåg. För att lyckas med annonseringen på nätet gäller att du vet hur kunderna letar och vilka sökord som de letar efter städning. Du kan alltid efterfråga företag som hjäper dig att synas på bästa sätt på nätet. Det viktigaste är att du har en hemsida som drar till sig besökare.
 
Hemstädning det mest efterfrågade
 
Den tjänst som är mest efterfrågad är hemstädning. Många är stressade av arbete, av barnens fritidsaktiviteter eller egna sådana. De hinner inte alltid med att städa sina egna hem. De kanske bor stort och varken hinner eller har lust att städa. Oavsett orsak, är det hemstädning som är den mest efterfrågade tjänsten inom städning. 
 
Storstädning
 
De flesta städningsföretag erbjuder storstädning. Antingen kan det utgöra ett komplement till hemstädning, eller så anlitar många storstädning en gång i månaden och städar själva sedan under veckorna. Många passar på att anlita storstädning lagom till jul, midsommar, påsk eller vid andra viktiga högtider. Då städar man allt som går att städa i en bostad.
 
Byggstädning
 
Att arbeta med byggstädning kräver lite vidareutbildning då man antingen kommer och städar på en byggarbetsplats under tiden som byggarbetarna jobbar där. Då hjälper man dem att ta bort allt överblivet byggmaterial och sorterar allt skräp till återvinningen. Det kan då handla om kemikalier, stål och andra metaller, flis och damm och annat byggmaterial. Eller så kommer man och städar byggarbetsplatsen när bygget är klart.
 
Flyttstädning
 
Vill man arbeta med flyttstädning gäller det att man arbetar väldigt noggrannt. De allra flesta som anlitar en firma som arbetar med flyttstädning vill att man städar på sätt som godkänns av till exempel en hyresvärd, eller enligt Mäklarsamfundets regler för flyttstädningar. För att det ska bli en godkänd flyttstädning krävs det att man städar i princip allt som finns i bostaden. Från golv till tak ska det rengöras. Läs mer om flyttstädning på: http://www.flyttstädningigöteborg.com.