Lätt att få hjälp med hemstädning i Uppsala
Städbranschen har vuxit enormt det senaste decenniet, framför allt i storstäderna. Uppsala är så klart inget undantag. Anledningarna är flera, men RUT-avdraget är en stor orsak till ett fler anser sig ha råd med hemstädning. Samtidigt jobbar människor i storstäder allt mer, de har långa restider till och från jobbet, plus att de vill har tid över till fritidsaktiviteter och nöjen.

En annan faktor är den sociala acceptansen. Att ta hjälp med hemstädningen har länge setts som snobberi, och något som de rikaste klasserna ägnar sig åt. Hederligt folk städar själva har det hetat. Men i takt med att vardagens krav har ökat, och priserna för städning har sjunkit, så har det blivit allt vanligare att även mindre bemedlade hushåll tagit hjälp med städningen. Kostnaden för hemstädning är värd tiden man får över till annat, tycker många.

RUT-avdraget gör tjänster i hemmet billigare

RUT står för rengöring, underhåll och tvätt. Från början var det främst städning och tvättning som ingick i de tjänster som beviljades bidrag, men RUT har utökats till att innefatta även barnpassning, flyttjänster, snöskottning och trädgårdsarbete. De flesta hushåll i Uppsala köper en RUT-tjänst åtminstone någon gång per år.

När man vill utnyttja RUT-avdraget vid hemstädning meddelar man städfirman detta, och de sköter sedan administrationen kring avdraget. Beloppet dras från din faktura och städfirman blir sedan kompenserad av staten. Det finns ett maxbelopp på hur mycket man får dra av på ett år. För närvarande ligger det på 25 000 kronor, och för pensionärer är det 50 000 kronor.

Varning för oseriösa städfirmor

Det finns många städfirmor i Uppsala, och det är lätt att få kontakt med firmor som kan erbjuda både det ena och det andra till väldigt låga priser. Men du bör inte hoppa på första bästa erbjudande, utan noggrant kontrollera firman du vill anlita. Anledningen är att eftersom det är en så snabbt växande bransch, så finns där bland alla duktiga städproffs även en del lycksökare som bara vill tjäna snabba pengar. Dessa företag anställer folk svart, de bryr sig sällan om att göra ett ordentligt jobb och försöker ofta få betalt i förskott så att de sedan kan strunta i jobbet. Dessutom opererar många städfirmor utan tillstånd, vilket är olagligt.

Se alltid till att du vänder dig till en städfirma där de anställda har kollektivavtal och får skäligt betalt. Se till att de har rätt tillstånd och att de kan styrka detta. Kolla också vad tidigare kunder har att säga om firman genom att gå in på exempelvis reco.se. Har en firma många negativa omdömen ska du så klart inte välja den. Du ska heller aldrig betala för en städning i förskott. Seriösa städfirmor fakturerar alltid efter avslutat arbete.

Är hemstädning säkert?

Följer du råden ovan kan du med lugnt sinne lämna över nycklarna till din bostad. Seriösa städfirmor värnar den personliga integriteten, och ofta är det en och samma städare som kommer varje vecka. Det skapar trygghet för dig som kund och det blir även lättare för städaren, som lär sig din lägenhet och hur den bäst ska rengöras. En bra städfirma har ansvarsgaranti, och om något av misstag skulle gå sönder så blir du ersatt.

En lösning för vardagen

I Uppsala lever många ett stressigt liv. Att ta hjälp med hemstädningen kan vara det som får vardagen att gå ihop och frigöra mer tid för familjen att umgås och hitta på saker tillsammans. Med för många krav blir vardagen lätt slitsam och grå, så man ska alltid se till att skapa luckor där man kan andas. Hemstädning kan vara en sådan lucka, och priset är oftast överkomligt för en barnfamilj i Uppsala. Här kan du läsa mer om hur du kan anlita och få hemstädning i Uppsala: http://www.hemstädninguppsala.se.

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress